En ikonisk plats, ett ikoniskt vrak och ett ikonisk industriminne som sammanflätats symboliskt med en liten del av min livshistoria i ett ikoniskt konstverk.

Så många osannolika länkar som binder samman en del av min livshistoria med så många personer på denna plats!

Ännu mer osannolikt är att tavlan nu hittat en vägg och ett hem på gångavstånd från denna plats!

”m/s Fortuna eller kärleken förlist” är en stor tavla; 120 x 90 cm, som jag målade 1984. Den ingick i min retrospektiva utställning i Ljugarn, sommaren 2018, där den väckte mycket uppmärksamhet.

Lite om platsen och båten m/s Fortuna:

Det mest framträdande landmärket på Norsholmen är en industrilämning från 1910-talet. Under första världskriget byggdes här en utskeppningshamn för gotländsk kalksten. Verksamheten lades ned efter bara några år, sannolikt för att kalken inte höll tillräckligt bra kvalitet. I dag återstår ett högt betongfundament och tre stora stenhögar på halvöns sydöstra kust. Kalken transporterades på en smalspårig järnväg ut till Norsholmen, vars banvall i dag används som en gångstig.
Längst ut på udden finns en mindre fackverksfyr, ”Norsholmens fyr”. Strax innanför den ligger stångmärket ”Norsholmens stång”.

Det finns flera skeppsvrak utmed Norsholmens kust. Det tyska lastfartyget Fortuna, som förliste i en höststorm 1969, ligger tydligt ovan vatten längst ute på udden.[4][8] Fartyget var på väg med en last av kaustiksoda från Örnsköldsvik till Antwerpen.

Mer om båten se http://www.stigstigfinnare.se/40461969